Kitap Dostları Topluluğu Projesi

Kitap Dostları Topluluğu Projesi
"Kitap Dostları Topluluğu Projesi", okulda bir çekim alanı oluşturarak öğrencilerin dikkatlerini erdemli olmaya, okumaya ve öğrenmeye çeken bir projedir. Okulda topyekün uygulanan proje sayesinde, öğrenciler hem kendilerini geliştiriyor, hem de da okul onlar için sadece bir eğitim öğretim yeri değil aynı zamanda eğlenilen, hoşça vakit geçirilen bir yer hâline geliyor.

  31 Mayıs 2012 Perşembe günü daha önce görev yapmakta olduğum Konya Karatay Ayşe Hüseyin Özkan İlköğretim Okulu’nda büyük heyecan yaşadık. En çok kitap okuyan öğrenciler için hazırladığımız ödül töreninde eğitim alanında uygulanmış ve başarmış iki büyük projemi basın önünde tanıttım. Bu projelerden biri öğrencilere kitap sevgisini ve okuma alışkanlığını kazandırmaya yönelik olan “Kitap Dostları Topluluğu Projesi”, diğeri erdemli davranışlara sevk etmeye yönelik “Erdemliler Topluluğu Projesi”. Projeler hakkında basına ayrıntılı bilgiler ulaştırıldı ancak, detaylar yer almadı. İki bölüm halinde sizlerle bu iki projenin detaylarını paylaşmak istiyorum:

 

 

     Kitap Dostları Topluluğu Projesi

 

     Bu proje, aşılabilecek bir çıta belirlenerek, ilgilerini çekecek çeşitli ödüllerle öğrencilere kitap sevgisi ve kitap okuma alışkanlığı kazandırma temelinde okul başarılarını da artırmaya yönelik bir çalışma.

Bir öğrencinin Kitap Dostları Topluluğu’na üye olabilmesi için üç temel şart aranıyor:

 

     1.    Türkçe dersi en az 55 olacak

     2.    Ayda en az iki kitap okuyacak

     3.    Genel ahlak kurallarına uygun davranıyor olacak.

 

    (Üyelik şartları her okul, öğrencilerinin durumu ve ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlemelidir. Kitap sayısı, kitap sayfası olarak da düzenlenebilir. Proje öncesi tüm okul öğrencilerine hitap edebilecek ve öğrencilerin seviyesine uygun iyi bir kütüphane kurulmalıdır.)

 

     Bu şartları gerçekleştirdiğine inanan öğrenci, “Kitap Dostları Topluluğu Müracaat Formu”nu doldurup sınıf öğretmenine imzalatarak okul idaresine veriyor. Okul idaresi incelemeler sonunda, uygun bulursa dilekçeyi kabul edip o öğrenciye özel “Kitap Dostları Topluluğu Üye Kartı” ya da “üyelik rozeti” bastırıyor. Bu kart ya da rozet öğrenciye okul içinde büyük bir prestij kazandırıyor. Zira bu karta/rozete sahip olmak, belli bir başarının sahibi olmanın yanında Topluluğun etkinliklerine de katılma imkânı sağlıyor.

 

     (Her okul, öğrencinin topluluk üyesi olduğunu belirtecek kimlik kartı, rozet, bandaj, fular v.b. daha farklı uygulamalar yapabilir.)

 

     Kitap Dostları Topluluğu hangi etkinlikleri yapıyor?

 

  • On yıl TRT Radyosu’nda ney üflemiş bir sanatçımızın resitali​
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Sanat Tarihi uzmanı Yard. Doç. Mustafa Yıldırım rehberliğinde Konya Medreseleri gezisi​
  • Kütüphane gezileri​
  • 3D film izlemek için sinema etkinliği​
  • Çeşitli zamanlarda piknikler​
  • İl dışı gezileri​
  • Salı günleri okula serbest kıyafetle gelme ayrıcalığı​
  • Kitap söyleşileri​
  • Yazar ve entelektüellerin sohbet ve konferansları​
  • v.b.

 

     (Okul rehber öğretmenleri projeyi uygulamaya başlamadan önce bir ön arştırma yapıp kendi okul öğrencilerinin ilgilerini tespit ederek bu etkinlikleri farklılaştırmalıdır.)

 

       TOPLULUĞA AİT PANO

 

     Gerçekleştirilen tüm etkinlikler fotoğraflandırılıyor. Fotoğrafların altına özendirici açıklamalar yazılarak okulda tüm öğencilerin görebileceği bir alanda yer alan panoda sergileniyor. Topluluk üyesi olmayan öğrenciler tarafından hayli dikkat çeken pano, bu öğrencilerin topluluğa katılma isteklerinin uyandırılması hususunda oldukça önemli bir işlev görüyor.

 

     Üyelik Kartı çok değerli

 

     Onlar için çok değerli olduğundan öğrenciler, Topluluğa ait üye kartlarını kırk bohça içinde saklıyorlar, topluluğa ait rozetlerini büyük bir başarı duygusuyla yakalarında taşıyorlar. Okul idaresi düzenli takipler yapıyor ve Topluluğa üyelik şartlarından herhangi birini kaybeden öğrencinin üyelik kartı ya da üyelik rozeti elinden alınıyor, şartları tekrar kazanıncaya kadar elinde tutuyor. Bu nedenle, belirlenmiş bu başarıyı yakalamış öğrenciler, başarılarını düşürmemek için büyük gayret sarf ediyorlar.

 

 

 

     Okula serbest kıyafetle gelme imkânı

 

     Öğrenciler arasında en çok sevilen etkinlik ise Topluluk üyelerinin Salı günleri serbest kıyafetle gelmesi… Diğer öğrenciler okul forması giymek zorunda iken, sabah içtimasında Topluluk üyeleri kartlarını gösterip diğer öğrenciler arasından kendi beğenip seçtiği kıyafetle geçip giriyor okula.

 

     (Okul forması giyme kararı alan okullarda etkindir. Serbest kıyafet uygulaması yapan okullarda farklı bir çalışma düşünülebilir.)

 

 

 

     "Daha güzel bir yarın için BİZ VARIZ"

 

     “Kitap Dostları Topluluğu”nun gerçekleştirdiği "Daha güzel bir yarın için BİZ VARIZ" başlıklı “Kitap Söyleşileri” de öğrenciler arasında ayrı bir yere sahip. Geçen eğitim-öğretim yılı boyunca Pazartesi günleri öğle araları ben ve Perşembe günleri dönüşümlü olarak Türkçe öğretmenleri söyleşiler yaptık. Ama asıl büyük bomba Salı günleri patlıyordu. Salı günleri iki eğitim-öğretim yılı boyunca öğrenciler söyleşi yaptılar. Bunun için aylık seçilen dört öğrencinin afişleri yapılıp okulun dört bir tarafına asıldı. Bu afişler o öğrenciler için büyük bir onur kaynağı. Sırası gelen öğrenciler kendisi için hazırlanmış masaya gelip, döner koltuğa oturdu ve arkasında Topluluğun logosunun yer aldığı perde, öğrencilere ve öğretmenlere bir yazar ve o yazara ait bir kitabı tanıttı. Arkasından gerçekleştirilen soru cevap faslı oldukça renkli geçiyordu. İlk zamanlar öğrencileri söyleşi yapma konusunda zor ikna ediyorken, sonraları ise adeta bir talep patlaması yaşadık. Öğrencilerinde meydana gelen medeni cesaret artışına hayretle şahit olduk. Örneğin, geçen yıl İlköğretim 1. Sınıf öğrencisi Sena CAN isimli öğrenci, okuma yazmayı o yıl öğrenmesine rağmen Topluluk üyelerine Sadi Şirazi’yi ve Gülistan isimli eserini tanıttı. Hepimiz, tabiri caiz ise ağzımız açık izledik. Soru cevap faslında da Sena diğer çocukları heyecanlandıracak, ‘ben de yapabilirim’ dedirtecek bir performans sergiledi.

 

     Düzenli Kontrol
 

     Her ay yapılan sıkı denetim ve düzenli kontroller sonucu üye şartlarını kazanan yeni öğrenciler topluluğa üye yapılırken, şartları kaybeden öğrencilerin üyelikleri iptal edilerek kimlik kartları ellerinden alındı. Böylece, bir kez topluluğu üye olduktan sonra bir daha çıkmayacağı düşüncesi yerine, öğrencide "çalışma ve çabalarımı bırakırsam üyeliğimi kaybederim" düşüncesi oluşturuldu. Bu da öğrencinin elde ettiği başarıyı korumasını ve yükseltmesini sağladı.

 

     Okuma oranında patlama yaşandı

 

     Önceden üye sayısı 120 civarında iken, bu proje sayesinde neredeyse okulun tamamı okul kütüphanesine üye oldu. Proje, kitap alabilmek için kütüphane kapısında kuyruklar oluşmasına sebep oldu. Hiç kitap okumayan öğrencilerin dahi ellerline kitap görür olduk. Artan talep yüzünden mevcut kütüphane programı kaldırmadığı için okul idaresi, lisanslı yeni bir kütüphane programı almak zorunda kaldı. Okul kütüphanesindeki kitap sayısı 200 civarında iken,  kitap okumaya artan talep sebebiyle 1800’e çıktı. Geçen yıl okulun en çok kitap okuyanı 4. Sınıf öğrencisi Mine ÖNAL’ın kendi seviyesine uygun okuduğu kitap sayısı 118. Bu yılın birincisi 5. Sınıf öğrencisi Gülter AKSU’nun okuduğu kitap sayısı 180.

 

     Çevre okullara örnek oldu

 

     Bu eğitim-öğretim yılı okul açılır açılmaz öğrencilerin ilk sorusu “Kitap Dostları Topluluğu devam edecek mi?” oldu. Tüm Karatay ilçesinde ses getiren proje, Konya’yı aştı. Başka bir ilimizin Anadolu Lisesi müdürünün Okul Müdürümüz Hüseyin Şenol Doğru’yu arayarak projenin uygulaması konusunda bilgiler aldı. Proje, Türkiye'de çeşitli okullarda uygulanmaktadır.

 

     Her okula uygun

 

     “Kitap Dostları Topluluğu Projesi” tüm okulların uygulayabileceği özellikte bir proje. Projenin uygulanmasında önemli olan öğrencinin ilgisini çekebilecek çok sayıda etkinlikler yapmak. Bunun için, projeyi uygulayacak okulların kendi öğrencilerinin ilgilerini önceden çok iyi tespit etmeleri gerekiyor.

 

Allah ellerin(m)izi bırakmasın.

 

 

    “Erdemliler Topluluğu Projesi” için tıklayınız…